Endoscopie

Ce este și când este necesară endoscopia veterinară?

Endoscopia veterinară este o procedură imagistică exploratorie, minim invazivă, pentru evaluarea sistemului digestiv superior. Această procedură poate fi recomandată de medicul veterinar, în scop de diagnostic, pentru a confirma suspiciunea unei afecțiuni, pentru prelevarea unor probe de mucoasă (în vederea unei biopsii) sau terapeutic, în cazul opririi unei hemoragii, sau rezecției unui polip.

Endoscopia presupune introducerea prin trahee a unui tub flexibil subțire, prevăzut cu lumină și o cameră video. Medicul veterinar va observa, în timp real, starea mucoasei tractului digestiv superior și poate recolta probe de țesut, atunci când consideră necesar.

Endoscopia este o procedură inconfortabilă, care poate dura între 15 și 30 minute, în funcție de scopul efectuării, motiv pentru care animăluțul tău va fi sedat (adormit) pe toată perioada intervenției.

Pregătirea patrupedului pentru endoscopie

Endoscopia este o procedură planificată, astfel că medicul veterinar îți va recomanda să nu îi dai companionului tău hrană sau apă, cu cel puțin opt ore înainte de efectuarea intervenției. În caz contrar, medicul nu va avea o bună vizibilitate asupra mucoasei și, mai grav, există riscul de aspirație în plămâni din conținutul gastric.

În cazul unei endoscopii de urgență, când există suspiciunea unei sângerări care pune în pericol viața patrupedului, medicul veterinar îți va explica riscurile procedurii și opțiunile de tratament.

Ce afecțiuni pot fi identificate cu ajutorul endoscopiei?

Cu ajutorul endoscopiei medicul veterinar poate identifica vase de sânge anormale (varice) în esofag, sângerări, diverse leziuni ale mucoasei gastrice sau duodenale, tumori digestive, sau polipi și prezența unor afecțiuni ale stomacului (ulcer, gastrită).

De ce să alegi clinica veterinară Patrupet

Expertiza în imagistică și tehnici endoscopice, dar și echipamentele avansate de diagnostic, garantează confortul și siguranța patrupedului tău, atât în cazul procedurilor planificate, cât și în cazul celor efectuate în situații de urgență.

Listă prețuri endoscopie

Endo-urologie1500-3500 lei
Diagnostic endoscopic1500 lei

Testimoniale clienți

Întrebări frecvente

  • Deși în cazuri foarte rare, animăluțul tău poate resimți febră, frisoane sau vărsături, inclusiv cu sânge. De cele mai multe ori, însă, va fi doar apatic și somnolent în ziua procedurii, din cauza sedării.

  • Timpul de recuperare poate varia în funcție de complexitatea și scopul procedurii. Cu toate acestea, animalele sunt de obicei monitorizate până când își revin din sedare și, de obicei, pot merge acasă în aceeași zi. Medicul veterinar îți va oferi instrucțiuni specifice pentru îngrijirea post-procedură.

  • Un risc extrem de mic este infarctul, sau accidentul vascular cerebral, în contextul sedării sau a unor complicații, de care suferă patrupedul. Dacă medicul veterinar a făcut și rezecția unor polipi digestivi, există riscuri minime de hemoragie (sângerare), care pot impune o reintervenție, sau chiar o procedură chirugicală.